Huove

Perhokalastuksen Petri Nygård

“Jaa missä mää oon? Mää oon kalassa, missä sää oot?”

Sattuipa tuossa silmään huvittava videopätkä. Tämä RA Beattien tuottama lyhäri osallistui vuoden 2010 Drake Magazinen viiden minuutin filmiskabaan. Melkoinen perhovesien Petri Nygård pätkässä esiintyy.

When Guiding Goes Gangster from RA Beattie on Vimeo.

Toinen Beattien poikien pätkä voitti Simmsin Ice Out Shootout –kisan. Simms järjesti jäiden lähdön kunniaksi kuvauskisan, jossa kahden ja puolen päivän aikana piti Montanan alueella kuvata ja editoida maksimissaan kuuden minuutin mittainen kalastusfilmi. Kaverit ovat ammattilaisia, mutta on jälki silti aikataulu huomioiden todella komeaa.

Visuaalisen puolen kehitys on kalastusfilmeissä ollut todella hurjaa. Tämä tuli selväksi myös Risen elokuvaillassa messujen yhteydessä. Erityisesti jenkkilästä tuntuu pukkavaan laatutavaraa, mutta on täällä Euroopassakin päästy kehityksen kelkkaan viime aikoina, kuten vaikkapa saksalais-tanskalainen Tapâm – The Movie osoittaa.

Hommaan on vaikuttanut moni asia. Tekniikan kehitys on tuonut paljon  mahdollisuuksia myös harrastajien ulottuville. Varsinkin uusien digijärkkäreiden HD-video-ominaisuudet ovat mahdollistaneet laajan linssivalikoiman ja kuvallisen kikkailun myös ilman ammattilaiskalustoa.

Toisaalta yleinen visuaalisuuden arvostus perhokalastuksessa on tuntunut lisääntyneen myös. Tämä näkyy niin valokuvauksen puolella, kuin leffoissakin. Myös skabat, kuten tuo Draken Five Minute Film Contest ovat puhaltaneet uutta henkeä alalle.

Uuden polven tekijät tuntuvat olevan vähän nuorempaa sorttia ja se näkyy myös tuotoksissa. Esimerkkiä on otettu lumilautailuvideoista, ja kitararämpytysten ja viisiminuuttisten viipyilevien otosten sijaan nykyvideoissa musiikki on trendikästä ja leikkauksen tiiviitä. Tämä ei varmasti kaikille huopahattufilosofeille sovi, mutta omaan pirtaan pieni extremehenkisyys käy tähän lajiin kuin HD hauen leukaan.

Musiikit ovat Beattien pojilla myös minun makuun. Mutten äänisuunnittelu ja tarinankerronta eivät vielä yleensä yllä visuaalisen näyttävyyden tasolle. Kalapornoa on kiva katsella vartin lyhärissä, mutta koko illan pätkään kaivattaisiin jo isompaa juonenkuljetusta. Usein tämä ongelma on ratkottu pätkimällä filkka pienempiin osiin, jotka tapahtuvat eri lokaatioissa. Itse toivoisin vähän luovempaa ratkaisua. Ehkäpä sellaisia myös löytyy, en ole niihin vain törmännyt.