Huove

Poltinkosken eksploraatio

Kevään ensimmäiseltä koskireissun tuloksena oli tukku hienoja kokemuksia ja yksi koskihauki.

Perjantai 25.5. oli vapaana ja varattu kalapäiväksi. Suunnitelma oli lähteä Turguseen kapteeni Hollingworthin mainiolle kala-alukselle, mutta kuume kellisti kipparin, joten oli keksittävä plan B. Soittelin läpi Timpan ja Jarin, mutta pojat eivät ongelle päässeet. Lopulta tarpeettoman pitkän arpomisen jälkeen päätin lähteä itsekseni käymään Poltinkoskella.

LillukkaIkaalisten perämetsissä sijaitseva Poltti tuli tsekattua ensimmäistä kertaa viime keväänä. Tutustumisreissu oli varsin onnistunut ja koski todella nätti ja mukava kalastettava, vaikkakin vähän tummavetinen. Eivät ole vuodet veljiä keskenänsä, tämän jouduin toteamaan koskelle päästyäni. Vettä oli varmasti puoli metriä enemmän kuin viime vuonna lähes päivälleen samaan aikaan. Viimeksi niin ilmeikäs koski oli nyt valtava kuohuva ränni, kun vesi huljasi isoimpienkin kivien yli. Ilmeisesti korkea vesi oli pelotellut kollegat myös pois koskelta (tai kevään ensimmäisiä istutuksia ei oltu vielä tehty, voisi kyynisempi kommentaattori epäillä), sillä sain koko illan onkia itsekseni. Vaikka vettä oli reilusti, lämpötila oli varsin sopiva, vähän reilut 12 astetta.

Päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja käydä tarkistamassa lupa-alueen yläosan Kallio- ja Leppäkosken. Ylin Kalliokoski oli varsin nätti paikka, josta tuli kalastettua korkean veden takia vain niska. Kuvauksellinen paikka, varsinkin vanhan myllyn rauniot kallioisella putouspaikalla olivat näyttävät.

Kalliokoski1

Kalliokosken kuohuja myllyn kohdalta.

Leppäkoski oli ainakin tällä vedellä melkoinen ränni. Muutenkin se taitaa olla kunnostamaton kohde ainakin koskialueen pätkäisevän padon yläpuolelta, jossa pienvoimala jauhaa sähköä lähikylän kolmeen telkkariin. Ongin hetken näyttävää akanvirtaa ilman tuloksia. Padon alapuolella varsinkin luonnonuoma oli otikkaan näköinen, mutta siinä ei tullut kalastettua. Normivedellä voi tosin luonnonuoma olla melko kuiva, jos juoksutus tapahtuu pääasiassa putkea pitkin voimalaitokseen.

Stitched Panorama

Näyttävä stoppari Leppäkoskella, luulisi kajakkimiehillekin kelpaavan.

Leppäpato

Leppäkosken pato ja tunnelmapisarat.

Tutkimusmatka päättyi Poltinkoskelle, jossa oli tarkoitus alkaa varsinainen kalastus. Startti oli venynyt varsin myöhäiseksi, ja muilla koskilla tusatessa meni aikaa, joten kello oli lähempänä kymmentä, kun aloitin pommittamaa Poltinkosken herkullista välisuvantoa. Niska oli tyhjä, joten siirryin ylemmän kosken loppuliukuun. Päävirran reunasta Hollow Deceiveriin päsähtikin varsin mukavan oloinen kala. Hetken väsyttelin jo mielessäni paikallista taimenta, mutta ei, haukihan sieltä nousi. Ei auttanut katsoa lahjakalaa suuhun, vaan varsin hyvässä lihassa ollut kiloinen puikkari lähti mukaan kalapihvien raaka-aineeksi.

Stitched Panorama

Poltinkosken välisuvanto.

Loppuillasta roikottelin tinseliä alempana koskessa tietämieni kiventakusten tuntumassa, sillä päälle päin niitä oli varsin vaikea havaita. Mitään kontaktia kaloihin ei enää ollut. On tuo Poltti kyllä tavattoman hieno paikka, ja koko Aurejoen reitillä riittää pudotuskorkeutta ja näyttäviä koskipaikkoja. Pato on harmillinen juttu, mutta kyllä synkeintä on tuo veden yönmusta väri, varsinkin näin tulva-aikaan. Kansalaisen karttapaikkaa katsoessa kyllä näkyy syykin. Reitin ympäristö on täynnä tiheätä sinistä viivaa metsäojien merkiksi, ja useampi turvetuotantoaluekin näytti löytyvän. Kyllä kosken nettisivuilla uhotaan paikallista taimenta silti löytyvän, ja viime reissulla saatiin kyllä muutamia nättejä pienempiä ja isompia mallikappaleitakin, eli saattaa niitä siellä puljata. On se sitkeä otus kuitenkin tuo taimen. Huonoista puolista huolimatta Poltti on kyllä monipuolinen ja miellyttävä kalastettava, joten kyllä siellä joutunee käymään joskus vähän vähemmällä vedellä uudestaan.

Stitched Panorama

Sateenkaari. Iltavalo oli erittäin kuvauksellinen, ja menetin melkoisen vuoden luontokuvan, kun valtava lähes 50 joutsenen parvi lensi välisuvannon yli. Kamera oli luonnollisesti repussa.