Huove

Välipäivän raportti Tenolta 7.7.2008

Kolme lupaa takana ja tänään on levätty rauhoituspäivänä. Ensin unta alle kellon ympäri ja tänään on ehditty touhuta – käyty kylillä Uulan ryös.. säästössä, Eräkontion Utsjoen telttamyymälässä ja ihmettelemässä Yläköngästä. Varsinaisen kalastuksen tulos on ollut aika heikohkoa nuoremmalla polvella, Jukkis tiputti puronsuun montusta lohijalan rantauttaessa siimojen katkettua ja minä pudotin oman tittini hietikolle sitä rantauttaessa. Tämän lisäksi on ollut pari tukevaa tärppiä, joiden aiheuttaja on jäänyt epäselväksi. Ale onnistui näyttämään mallia ja tämän hetken saldona on 5 tittiä Boratbockan perhoalueelta.

Päästiinkin täällä määritelemään Catch & Release tarkemmin, se on kalan takaisinpäästäminen siten, että jälkikäteen ei kiroiluta perkeleesti. Meitä ei voi laskea tähän kerhoon, sillä voin luvata että kirottu on.

Vesi on laskenut reilusti joka päivä, vielä vähän ja Piltamo alkaa olla kalastuskunnossa. Tällä hetkellä siellä on liikaa vettä. Ylivoimaiseksi voittajaksi onkin muodostunut Kempin monttu yläpuolisine alueineen, jota on varsin mukava heittää ja pyörittää rinkiä. Kalatapahtumat ovat olleet lähinnä aikaisin aamulla ja iltapäivällä 13-14 aikoihin.

Ikävä on tuo Boratbockan arvonta, joka suoritetaan 20.6 – 20.7 välisenä aikana. Sekaan mahtuu vain 35 kalastajaa ja se rikkoo porukassa onkimisen aika reilusti. Arvonta suoritetaan alakönkään kahvilassa klo 21:10, tähän asti tuuri on käynyt useampaan kertaan Alella, kerran Samulilla ja Jukkis: zero points. Tänään jos arvonnassa lykistää lähdetään aamulla seitsemältä pommittamaan kotamonttua. Sitten jos päivällä on aurinkoista pintaperhohippi-Samuli taitaa käydä kolistelemassa pari monttua Pomperolla. Vaan se jää nähtäväksi..

Sitten pakolliset että muistetaan jatkossa: Sää on ollut kylmä, yöllä +4-5C ja päivisin alle 9C. Tuuli pahimmolleen 10m/s pohjoisesta ja välillä sataa. Veden lämpö oli 1.7 15C ja 5.7 enää 11C. Lohta on noussut ja liikkunut aika hyvin, varsinkin yläosilta on kuulemma saatu hienoja ja isoja kaloja. Jalat puuttuvat melkein kokonaan, tittiparvet eivät ole vielä tulleet mutta isoja lohia kyllä liikkuu.

PS. Ensin poltteli tuo Vetsikkojoki minua pahasti, kunnes leirintäalueelta selvisi että joki on ollut suljettu viimeiset kolme vuotta. Että se siitä. No mutta, pidän peukkuja että huomisen hääpäiväni kunniaksi saan luvan särkille.