Huove

Tiukkaa looppia: Scandinavian Spey Cast

Siinä ei montaa kuutiota vettä Oulujoessa virrannut kun Henrikin uusin DVD tipahti postiluukusta. Yllätys oli mukava, kun huristelin kotiin kebabin kera salilta ja levy odotti jo postilaatikossa. Ei muuta kuin lätty pyörimään välittömästi. Täytyy kyllä todeta, että Ruotsin pojat hoitivat jakelun aika vauhdilla, siitä ei ole kuin muutama päivä kun uhosin tämän tilanneeni.

Henrikin neljäs DVD kertoo pohjoismaisesta heittotyylistä, tosin hyvin pintapuolisesti. Varsinaista heittosettiä on ehkä 15min koko lätyn ajasta. Loppu ajasta väsytellään lohta ja touhutaan jokirannassa. Selkeästi tuntuu, että Henrikiltä alkaa sanottava loppua heittämisestä. Ehkä voisi samantien keskittyä enemmän itse kalastustekniikkaan.

volume4-coverimg_assist_custom.jpg

Lätyn maisemista ei todellakaan voi olla huonoa sanottavaa. Leffassa liikutaan maaliskuisella Dee joella jahtaamassa spring runnereita lumisateessa ja kesäisessä Kanadan Quebecissä aika järkyttävien lohien perässä. Vai mitä pitäisi miettiä joesta, jossa näkyvyys on 70m – maailman kirkkain – ja kalojen keskipaino 8kg?

Jotain jäi toki käteenkin. Henrik opettaa Rockymaista painonsiirtoa tukijalalta toiselle, välillä ihan kunnon nyrkkeilymeiningeissä. Näistä taidoista on varmasti hyötyä ainakin kesäisissä lohisodissa Tenon Alakönkäällä. Samoin kiven heittoon saadaan lisää voimaa vartaloa käyttämällä, jälleen hyödyllinen taito raivattaessa heittotilaa rinkiin. Vakavasti ottaen, yhdestä asiasta voisi varmasti itse hyötyä reilusti, joka on vaihtelevien kalastustyylien käyttö. Trailerissakin nähty uskomattoman hieno otti tuli vasta useamman hyvin eri tavalla heitetyn – ja uitetun – heiton jälkeen. Pienellä viitseliäisyydellä, aktiivisemmalla uitolla ja aivot narikasta ottamalla pääsisi varmasti parempiin tuloksiin. Mutta jaksaako sitä enää analysoida jos on kolannut päivätolkulla tyhjää jokirannassa? No, sitä odottaessa 🙂

rocky-henrik.png

Kuvassa: Henrik Mortensen opettaa parhaita taktiikoita Alakönkään lohisotiin. Kyllä siinä perusnorski tipahtaa kun tuo koukku osuu polaroideihin.

Vaan lopulta täytyy todeta että Henrik ei ollut täydessä vedossaan. Lihiksen jo raportoima käsittämätön tilanne, jossa Henrik ei tiennyt missä kalat ovat poolissa sai jatkoa leffan loppuosassa kun alaheitossa rannari ei lähtenyt käsistä kokonaan. Ainakin pari metriä rannaria jäi oikenematta.. ei näin. Ainoa mahdollinen selitys on varmasti jo spekuloitu järkyttävä kanuuna. Jossain välissä usko alkaa hivenen palata, kun Mr. Mortensen kolaa poolissa Quebecläisellä lohijoella joka on ollut auki vasta pari päivää. Koko joelta on tuossa ajassa onnistuttu saamaan vain yksi lohi ylös asti. Henrikin tultua paikalle tilanteen korjaantuminen ei onneksi kestä pitkään 😉

Talvi on pitkä ja nyt saatiin jopa lunta, kevättä odotellessa en paljoa kalastusleffoja parempaa viihdettä keksi. Voin suositella Scandinavian Spey Cast DVD:tä kaikille, joilla edelliset kolme leffaa jo ovat. Heittämisen oppimiseen mikä tahansa edellisistä lätyistä sopii paremmin.