Huove

Pokkaa pauhata lohenkalastuksesta

Ex-maaherra, ympäristöministeriön kansliapäällikkö ja tunnettu lohenkalastuksen järkeistyksen puolestapuhuja Hannele Pokka kirjoittaa jälleen aiheesta Suomen Kuvalehdessä.

Mitään uutta tai mullistavaa kirjoituksessa ei tuoda esille. Ajatus lohen kaupallisen kalastuksen luvanvaraisuudesta tosin oli minulle uusi. Siis siinä mielessä, että en tiennyt sen olevan vapaata! Onpas taas yksi älyttömyys suomalaisessa lohipolitiikassa. Pokka ei tosin tarkenna, tarkoittaako hän kaupallisella kalastuksella ammattikalastajia vai harmaana saalista myyviä “kotitarvekalastajia”.

Hyvä, että asiaa pidetään esillä. WWF:n kalaoppaan suositukset Itämeren lohen välttämiseksi (ja sitä seurannut ammattikalastajien närkästys) uutisoitiin isosti mm. Hesarissa, joten luulisi tavan tallaajankin olevan kohta selvillä suomalaisen lohipolitiikan kehnosta hoidosta.

On se silti kumma. Lohenkalastus on se kohde, jota pystyttäisiin valtakunnallisesti säätelemään (vrt. sisävesien vaelluskalakannat ja kalastuskunnat), mutta järkevää ja yhdenmukaista lohipolitiikkaa ei tunnuta millään saavan aikaiseksi. Milloin pyyntiä aikaistetaan, milloin myöhennetään. Intressiryhmiä on paljon, mutta kuten Pokka toteaa, lohen suojelusta hyötyvät kaikki, ainakin pitkällä tähtäimellä.

Oman sotkun tietenkin tuo tähän kuvioon tuo kysymyksen kansainvälisyys, sillä lohi ei valtakunnanrajoja katsele. Itse olenkin jonkin aikaa haudutellut ajatusta pienestä esseestä, jossa lohenkalastusta lähestytään enemmän  kansainvälisenä kysymyksenä soveltaen peliteorioita ja niiden tunnettuja ratkaisuja. Voisi sitä ikävämmälläkin tavalla opintopisteitä ansaita.